Посуд для японської чайної церемонії
Необхідні речі для проведення чайної церемонії, називаються Догові (道具, буквально інструменти). Навіть для самої елементарної чайної церемонії необхідний цілий список Догові. Повний перелік усіх наявних пристосувань і витратних матеріалів, їх різних стилів і варіацій може заповнити кілька сотень сторінок книги.

Догові створюють атмосферу посвяти в ході проведення чайної церемонії Chaji (повної чайної церемонії з трапезою, під назвою кайсекі), їх використовують, щоб навчати студентів. Ті хто цінують все життя збирають Догові, коштують вони не мало, особливо старовинні, або зроблені відомими майстрами.

Нижче наведено короткий перелік основних компонентів.

Посуд для чайної церемонії

1) Cha-ire (茶 入) (ємність для зберігання чаю): Cha-ire, як правило, висока з тонкими стінками (але форми можуть істотно варіюватися). Chaire використовується для зберігання порошкоподібного зеленого чаю, кришка контейнера виготовлена ​​зі слонової кістки із золотим листом на нижньому боці. Cha-ire як правило керамічні, і зберігаються в декоративних мішечках під назвою Shifuku.

 

2) Chakin (茶巾) (тканина): є прямокутним, білий відріз тканини з льону або конопель. В ході церемонії використовується для очищення чаші після того, як гість закінчив пити чай і повернув її ведучому. У кімнаті підготовки Mizuya, Chakin промивають, потім обережно розтягують, щоб видалити складки і згортають в два рази по довжині і в дві третини в ширину. Різні види Chakin використовуються для великої та дрібної чаю.

3) Chasen (茶 筅) (віночок): Чайний віночок вирізаний з цілісного шматка бамбука.

Він призначений для розмішування гарячої води з порошком зеленого чаю. Віночок виготовляють з трьох видів бамбука: пройшло теплову обробку, свіжого або висушеного. Тип віночка, як правило залежить від виду чаю, який використовують під час церемонії, зазвичай це один з двох: великий Koicha, або невеликий Usucha.

 

 

4) Chashaku (茶 杓) (ложечка): Чайні ложечки для чаю матчу вирізані з шматка бамбука або слонової кістки. Це дуже важливий предмет, служить для того, щоб взяти чай матчу з ємності в правильній пропорції. У центрі бамбуковій ложечки часто є вузлик. Різні стилі і кольори використовуються в різних чайних традиціях.

 

 

 

posuda-dlya-yaponskoj-chajnoj-tseremonii.html5) Chawan (茶碗) (чаша): Ймовірно, найбільш важливий предмет церемонії. Чай гостям подається в чаші. Існує широкий діапазон розмірів і стилів виконання чаш, також різні стилі використовуються для великої та дрібної чаю.

Дрібні чаші, в яких чай швидко остигає, використовуються в літній період; глибокі чаші в зимовий період, щоб зберегти зелений чай гарячим протягом більш тривалого часу. Чаші часто називають ім'ям їх творця, власника або майстра. Існують чаші яким більше чотирьохсот років, їх використовують в наш час тільки для особливих випадків. Кращі чаші робляться вручну, деякі є надзвичайно цінними. Нерівності і недосконалості поверхні чаші цінуються: вони часто займають чільне місце, їх називають "особа" чаші. Пошкоджені чаші ретельно відновлюють з використанням суміші лаку і інших натуральних інгредієнтів. Щоб приховати темний колір лаку додається сухе золото. Такий ремонт часто називають Kintsugi або "з'єднання з золотом". Чаші відремонтовані таким чином використовують в основному в листопаді, коли практикуючі чайну церемонію починають використовувати Ro, або горн, як вираз концепції Wabi або скромною простоти.

6) Fukin (布巾): Тканинна серветка використовується для протирання чаші.

7) Fukusa (袱 紗) (шовкова тканина) являє собою квадрат шовкової тканини використовується для очищення Chashaku (чаші) і Нацуме, також щоб зняти гарячу кришку Кама. Fukusa іноді використовуються гостями, щоб протирати чайні приналежності під час їх вивчення. Fukusa найчастіше виготовлені з однорідної тканини і без малюнка, але існують варіації. Наприклад, для чоловіків фіолетовий колір; для жінок: помаранчевий, червоний. У деяких школах, в тому числі Урасенке, вважають за краще вводити варіанти з парчею або візерунками, в той час як інші вважають за краще використовувати більш прості. Розмір і спосіб створення Fukusa був нібито разроботан другою дружиною Сен-но-Рікю, який також був майстром чайного шляху.

8) Furo (風 炉) (переносна жаровня): використовується в весняно-літній сезон. Фуро мають різні форми, найдавніші з них були зроблені з бронзи. Пізніше їх стали робити із заліза і глини. Для офіційних подій переважно використовували фуро з неглазурованої глини, покритої чорним лаком. Вона була поміщена на лаковану плитку, щоб запобігти охолодженню.

З одного боку фуро вирізаний отвір, для того щоб підтримувати нагрівання належним чином. Усередині фуро був закладений шар попелу (Hai), Суми чайник поміщений в середінeу фуро.


9) Futa (蓋) (Чайник) Такі чайники зазвичай виготовляють з чавуну, вони оснащені ручками різних форм.

10) Futa-oki (蓋 置) (підставка) Підставка використовується від початку чайної церемонії. Під час церемоніїбамбуковий черпак (Hishaku) поміщають на Futa-oki, поки перший раз не зачерпнути їм гарячу воду. Черпак (Hishaku) беруть в ліву руку, а правою рукою відкривають кришку чайника Кама. Після цього черпак розміщують на кришці чайника Камі, поки він знову нічого очікувати використаний. Futa-oki традиційно виготовляють з бамбука часто з перетинкою, приблизно в центрі. Іноді Futa-oki ставлять на маленьку поличку (Tana) перед і після церемонії, такі Futa-oki не можуть бути бамбуковими, з виготовляють з іншого матеріалу.

11) Hibachi (火 鉢) (чаша з вогнем) Використовують в кімнаті для підготовки до церемонії в суто підготовчих цілях. У Хібачі вуглинки тліють, до приміщення їх в жаровню. Хібачі бувають у формі круглого Глиняни горщика або великою дерев'яною коробки.

12) Hishaku (柄 杓) (Ковш): Це довгий бамбуковий черпак з перетинкою в центрі ручки.
Використовується для наливання гарячої води із залізного чайника (кама) в чашу, в ході приготування чаю. А також для наливання холодної води з контейнера (Mizusashi) в чашу (Chawan) і чайник (Кама) в деяких церемоніях. Іноді Hishaku кладуть на поличку (Tana) до початку церемонії і потім знову, коли чайна церемонія закінчилася. Різні розміри Hishaku використовуються для різних церемоній і в залежності від пори року.

Черпак великого розміру використовується для церемонії очищення, перед тим як гості увійдуть в чайну кімнату TSUKUBAI в саду.


posuda-dlya-yaponskoj-chajnoj-tseremonii.html13) Кама / Chanoyugama (釜) (залізний горщик, або чайник) Використовується для кип'ятіння і підігріву води для чаю. Чайник зроблений із заліза або міді. Чайник (Кама), літ. (Фута) беруть з жаровні, і ставлять назад коли налито достатню кількість чашок чаю гостям. Спеціальний чайник для церемонії (Chanoyugama Futa) виготовляють з кованого чавуну. Кришки можуть бути виготовлені з бронзи, міді, латуні, срібла і навіть із старовинного бронзового дзеркала. Іноді чайник (Kama) переміщають, щоб покласти на жаровню новий вугілля (Sumi). З боків чайника відлиті дві петлі для кілець, які одягають щоб повісити або перенести чайник. Кама, які передавалися з покоління в покоління носять спеціальні імена, отримані з історії власника. Кама зазвичай круглі з закругленими, квадратниі або похилими боками. Як правило кама однорідні, в деяких випадках можуть бути уркашени, наприклад, зображенням нападника лева, далеких гір, соснових шишок або пагонів бамбука. Днища кама бувають плоскі і круглі або плоскі і квадратні.


14) Kensui (建 水) (чаша для використаної води): сюди наливається вода якої споліскують чаші, в ході чайної церемонії. Виготовлена ​​з металу, глини або плоскою, тонкою деревини зігнутою в неглибоку циліндричну форму. Найбільш розповсюджені кенсуі у вигляді миски, іноді їх лакують. Для кожної чайної церемонії використовують чистий Kensui. Утилізація використаної води, вважається нечистою завданням і повторне використання перед гостями вважається нечемним.


15) Natsume (棗) (ємність для чаю): названа через подібності з плодом Natsume (мармелад). Natsume невеликого розміру, з плоскою кришкою і округлим дном, і, як правило, виготовлені з лакованої або необробленої деревини. Cha-ire і Natsume використовуються в різних церемоніях; як правило, Cha-ire використовується для чаю Коічі, а Natsume для чаю усуча. Natsume вважається важливим традиційним елементом церемонії, як і Fukusa описана вище. Natsume кладуть на Тана (поличку) і гості милуються нею під час церемонії Haiken.

 

 

17) Shifuku (仕 覆) (мішечок із зав'язками): Зазвичай ємність для зберігання чаю (Cha-IRE) поміщають в мішечок з дуже тонкого матеріалу, наприклад шовку або високої якості золотої парчі. Дамаський або смугастий шовк називається Канто, такий шовк родом з Китаю. Shifuku зберігається в чайній кімнаті. Чудовий матеріал мішечка також є багаторазовим прикрасою чайної церемонії. Shifuku вважається цінним елементом в церемонії і головний гість (Shokyaku) часто пропонує, розглянути мішечок Shifuku ближче, коли чайна церемонія закінчилася. Для однієї ємності Cha-IRE використовують набір з трьох до п'яти різних Shifuku, таким чином один і той же Cha-IRE може бути використаний в різних чайних церемоніях і гості гості не бачитимуть один і той же мішечок знову і знову.

18) Kobukusa (古 帛 紗) або Dashibukusa (出 帛 紗) (шовкові тканини): тканина приблизно 15 на 15 см. Або 6 дюймовий квадрат. На відміну від тканини під назвою Fukusa, як правило, виглядає багатше і товщі, виготовлена ​​з парчевій і візерункової тканини. Kobukusа повинна бути як у кожного з провідних чайну церемоніію приймаючої сторони (Temae), так і у кожного з гостей церемонії. Якщо на учаснику одягнене кімоно, то Kobukusа зберігається в складках верхній частині кімоно. Гості не одягнені в кімоно можуть носити її в кошелёчке Кайши. Гості іноді використовують Kobukusa, щоб дбайливо брати елементи чайної церемонії під час їх вивчення. У Kobukusa часто є творець або дизайнер, під час церемонії гості можуть поцікавитися походженням Kobukusa, тому ведучому потрібно бути готовим відповісти на це питання. Якщо певної історії та назви немає, то ведучий може назвати даний предмет співзвучно події або пори року.

19) Ro (炉) Використовується в осінньо-зимовий період, коли холодно. На Татамі роблять отвір, щоб поставити туди чайник Кама. Чайник оточують коробкоподобной рамою, так він нагрівається швидше і остигає довше, крім того Ro створює атмосфрему тепла в холодну пору. Для Ro використовуються Neriko представляють собою крихітні кульки скачані з суміші лісових трав і спецій. Церемонія буде трохи відрізнятися від церемонії з фуро (жаровнею) навесні і влітку, але основи однакові.

20) Yakan (薬 缶) (глечик або чайник для води): Yakan використовується для наповнення Mizusashi (контейнера з холодною водою), потім його відносять до кімнати для підготовки до церемонії. При необхідності в ході церемонії Mizusashi наповнюють за допомогою Якан. Якан зазвичай тримають з лівого боку на рівні пояса. З правого боку, під носик підкладають шовкову тканину Chakin, щоб вода не була пролита.